Novi Sad
29.11.2011.
09:57 > 11:55
Nakon godina nebrige i praznih obećanja, vlasnici četiri trščare u Ulici Marka Kraljevića traže da se njihove ruinirane kuće skinu sa liste zaštićenih objekata kako bi mogli da ih poruše da im se ne bi sručile na glavu.
  • Gajo

    30.11.2011 08:57
    Imaju para gradski očuh i LSV bratija...
    ...da zagade grad nakaznim spomeničkim skulpturama Lasla Silađija (Balerina, Janika, one matrakuke na Spensu...) a nemaju za prave spomenike kulture!!! Toliko o njihovoj ljubavi prema Novom Sadu.
  • I

    30.11.2011 08:07
    Tu je nekom samo zinulo d*** da napravi zgradu...
  • 29.11.2011 20:55
    Vojislava
    Ovde je pravilo: Pokušati sve po proceduri. Pa ako ne ide, onda po kratkom postupku uraditi.
  • 29.11.2011 18:37
    zaštita O.o
    i na kući u kojoj živim je bila zaštita pa ništa nismo mogli da radimo, ista priča kao u jednom od komentara, prozori se raspadaju fasada katasrofa, a ja nemam ni para ni živaca da se ganjam sa restauratorima i gradskim propisima i tako smo trpeli, sve dok komšinica nije potegla veze i skinula tu zaštitu, i onda smo lepo popravili kuću, zamenili prozore i sad uživamo :)
  • Gillan

    29.11.2011 17:36
    Porusiti i metuti dve gadne kere u dvoriste. Pa da vidimo.
    A za ove lelemude iz zavoda: Fotografije iz svih uglova, studenti arhitekture nek naprave velike makete pa u muzej. Ako vam se bas hoce, napravite repliku umesto neke od ovih novih arhitektonskih i urbanistickih rugoba dignutih na podbari. ili grbavici.
    E, da. Javite parking servisu da obelezi svoju teritoriju.
  • Golubovic Sonja

    29.11.2011 16:20
    Sramota za Novi nSad
    Pre bih rekla da je nekim ljudima, nazovi strucnjacima stalo da se zastita skine i da se tu grade stambene zgrade , a da se i oni malo ugrade.
    Sto se tice turisticke ponude i etno-centra, a pogotovo njegove isplativosti, dovoljno je pogledati iskustva iz nekih evropskih zemalja koje su dobro unovcile svoju kulturnu bastinu. Samo treba hteti i znati.
  • Laza

    29.11.2011 15:37
    Zavod za Zastitu?
    I Petrovaradinkska Tvrdzava je pod zastitom,pa.....
  • Vukajlo

    29.11.2011 14:40
    E ovako je i moj prijatelj koji zivi u gradicu ispod Petrovaradinske tvrdjave dve decenije trpeo ove iz zavoda za zastitu. Pre 20 godina mu se raspao jedan od prozora, hteo je da ga zameni takvim identicnim, ali novijim. Nisu mu dali da ga zameni jer je zgrada pod zastitom i na njoj se ne sme nista raditi, za sve radove su zaduzen ovi iz zavoda. Kao mora da trazi neke dozvole, radi elaborate i ostale dzidza midze. Dvadeset godina oni njega tako setaju. Leti mu je bilo OK, ali zimi je morao svuda da gura razne krpe kako ga ne bi opalila promaja i ulazio mu hladan vazduh u strujom zagrejan stan. Vozali su ga kao sto vozaju ove iz ovih trscara a onda mu je pala roletna na oci. Proslo leto je pozvao majstore, kupio PVC prozore i za jedan dan ih sve zamenio, iz inata. Kada su videli ovi iz zavoda umalo ih srcko nije strefio. Dolazili mu na vrata a on ih istera napolje, ispsuje i ispljuje. Boli ga briga vise. Imao je dobru nameru da dotrajalu drvenariju zameni novom drvenarijom identicnog stila kakva je bila i prava originalna. Vozali ga, vozali, pa je sada sva stolarija PVC. Tako i ovi neka poruse sami ove trscare i sazidaju nesto dostojno zivota.
  • OKI

    29.11.2011 13:48
    Obećanje - ludom radovanje . Zar još nisu naučili da se političarima ništa , ama baš ništa ne veruje
  • MaloMorgen

    29.11.2011 13:46
    @Napred
    Tu i jeste problem, jer iako je privatno vlasnistvo, ne smeju da ih ruse vec po aktuelnom zakonu MORAJU da ih sami popravljaju i to po standardima propisanim od strane Zavoda za zastitu spomenika. naravno, tu obicni zidari, tesari i ostali ne mogu da rade vec samo restauratori, a to je onda vec zna se sta.
    Zakon o zastiti spomenika kulture je pod hitno potrebno menjati i to u smislu da finansiranje zastite treba da vrsi onaj koji stiti. U protivnom, zastitu treba skinuti, jer se defakto nista od tih spomenika ne stiti.

  • nema deda mraza

    29.11.2011 13:16
    -
    e, a zato u futogu moze da se cuva autenticna brvnara iz bosne.

    @administratore, ovo nije komentar netrepeljivosti. u futogu postoji takva brvnara.
  • Napred

    29.11.2011 12:33
    Ma rušite, koga da pitate!
    To ako je privatna svojina u vašem vlasništvu, ne mogu vam ništa!
  • ja

    29.11.2011 12:25
    Sta ce biti s kucom
    Zapalicu je!!! mislim da je takvo resenje na pomolu :)
  • 29.11.2011 12:21
    Posaljite predstavku Komisiji za predstavke i predloge Skupstine grada Novog Sada.
  • 29.11.2011 12:10
    nekom baji bilo dosadno, pa smislio da pravi etno park. ja nase novce ne bih trosio na takve projekte. pa jel nije dosta sto finansiram svetsko prvenstvo u sorama?
    zato kreativni gradski urbanisto, za svoje novce kupi zemljiste, peci cigle i naberi trske pa se tamo zajebavaj koliko volis!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna